GYÜMÖLCSÖK
Alapanyagok szakmai napok és workshopok
Gyümölcsszedés és – begyűjtés, feldolgozás, csonthéjasok, bogyósok, almatermésűek és szőllők jellemzői, cefrézési tanácsok.
1. témakör: gyümölcsök
Teljesértékű, ízletes pálinka csak hibátlan cefréből készítheő. Ez utóbbi pedig csak egészséges, értett gyümölcsből készülhet. Őrizd meg a gyümölcs lelkét és készíts belőle ízletes pálinkát!
Hamarosan
Pálinkakonferencia
hamarosan
2. témakör: almatermésűek
A rózsfélék családjába és almafélék alcsaládjába tartozó növénynemzetség. A legtöbb faja Ázsiában él, de vannak amerikai és európai fajai is. A nem alma egyik legfontosabb gyüölcsünk a Kaukázus vidékről származik. Eltarthatósága fontos szempont. Az almafajták érési ideje szerint lehetnek nyári, őszi vagy téli fajták. cefrézéskor figyelembe kell venni, hogy a nyári almák kihozatala csekély. Az alma gyakori előfordulásából adódóan kiváló pálinkaalapangyag. Ismertebb fajtái: Jonatán, Starking, Golden Delicious, Húsvéti rozmaring.
Hamarosan

Alma
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Birsalma és birskörte
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Körte
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
3. témakör: bogyósok
A bogyósok közül a szamóca és a málna elsősorban frissen fogyasztott, másodsorban élelmiszer- és hűtőipari alapanyagként felhasznált gyümölcsök, a ribizli és a köszméte nagyrészt konzervipari feldolgozásra kerül. Közös jellemzőjük a bogyó jellegű gyümölcs, valamint az, hogy viszonylag kis helyet igényelnek és telepítésük után gyorsan termőre fordulnak.
Hamarosan

Áfonya
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Josta
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Szeder
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
4. témakör: csonthéjasok
A csonthéjas termésű gyümölcsök közé tartozik a cseresznye, a meggy, a kajszi, a szilva és az őszibarack különböző fajtái. A második legnagyobb területet képviselő gyümölcscsoport.

Cseresznye
A cseresznyefa Olaszországtól Norvégiáig egyaránt jól termeszthető. Ennek ellenére az ökológiai adottságok apróbb eltérései döntően befolyásolhatják a termesztés sikerét. A cseresznye a téli hidegre nem érzékeny, az egészséges fák a -24 C-ot is károsodás nélkül elviselik.
Kajszibarack
A kajszibarack, sárgabarack Prunus armeniaca az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban hasznosítható gyümölcsünk. Nincs különbség a kajszibarack vagy sárgabarack megnevezés között, ugyanazt a gyümölcsöt jelenti.
Meggy
A termesztett meggy a cseresznye és a csepleszmeggy spontán hirbidje. Vadon a faj nem ismeretes, de elvadulásáról sok adat van. A meggyfa talajban nem válogat. Nagyrészt önbeporzók, nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A népszerű Pándy meggy fajták mellé viszont szükséges a porzó fa is. E fajta mellé különböző érésidejű cseresznyefajtákat is ültethetünk.
Őszibarack
Az őszibarack méltán a gyümölcsök királynője. Az érett, illatos és ízletes őszibarack fogyasztása üdítő. A lédússágának és a kedvező cukor – sav arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz viszonyítva egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.
Szilva
A szilva vízigényes növény, évi 600 mm egyenletes eloszlású csapadék mellett fejlődik jól. A tartós csapadékhiány a kései érésű fajták és a ringlók esetében a gyümölcsméret csökkenését és minőségromlást eredményez. Az öntözés különösen a nagy gyümölcsű szilvafa fajtáknál kifizetődő. A szilva kevésbé igényes a talaj minőségére, laza kötött, savanyú vagy meszes talajokon is jól érzi magát.
5. témakör: szőlő
A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el és levelük általában tenyeresen összetett. Magyarország területén több mint ezer éve termesztenek bortermő szőlőt, a honfoglaló magyarok az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak. A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem.
Hamarosan

Fehérszőlő
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Kékszőlő
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Muskotályos szőlő
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Direkttermő
“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”
Gyakran ismételt kérdések a témáról és az előadóról
Kérdeznél a videóval vagy a szereplőivel kapcsolatban?
Küld el kérdésedet, észrevételed, megjegyzésedet nekünk és hamarosan itt olvashatod válaszainkat.
Tis at dapibus et congue?
Kérdésed, kérésed észrevételed akad a videóval vagy témával kapcsolatban? A leggyakrabban ismételet kérdésekre nem csak a kurzusok és workshopok leírásában kaphatsz választ, hanem a szakmai napok főoldalán is.
Praesent non massa egestas?
Kérdésed, kérésed észrevételed akad a videóval vagy témával kapcsolatban? A leggyakrabban ismételet kérdésekre nem csak a kurzusok és workshopok leírásában kaphatsz választ, hanem a szakmai napok főoldalán is.
Quisque ante ante lobortis?
Kérdésed, kérésed észrevételed akad a videóval vagy témával kapcsolatban? A leggyakrabban ismételet kérdésekre nem csak a kurzusok és workshopok leírásában kaphatsz választ, hanem a szakmai napok főoldalán is.
A pálinkakonferencia és szakmai napok támogatói



Kérdésed akadt?
Legyél egy segítőkész, motiváló közösség része. Ők a „Minőségi pálinkák és Párlatok” zárt Facebook-csoport tagjai.
Nem kaptál választ? Segítünk
Ha felmerült benned bármilyen kérdés, amire sem a csoportban, sem a „Gyakran ismételt kérdések" (GyIK) menüben nem kaptál választ, akkor írj nekünk e-mailt az info {kukac} palinkakesparlatok.hu címre. Örömmel segítünk!