Gyümölcsszedés- és begyűjtés

A jó minőségű, a gyümölcs jellegét magán hordozó párlatot csak fogyasztásra érett gyümölcsből készíthetünk. Az alapanyagok begyűjtésekor ügyeljünk arra, hogy a gyümölcs ne csak egészséges, de legalább 85-90%-ban érett is legyen.

A lefőzhető párlat mennyisége jórészt függ a cukortartalomtól, az íze és aromája pedig a gyümölcs fajtától és az érési fokától. Az éretlen gyümölcs cukortartalma ugyanis alcsony, így kevés / kevesebb alkohol képződik az erjedés során. A pálinka íze és illata sem lesz igazán jellemző a gyümölcsre.

Vagyis a gyümölcs vizsgálata – akár vásárolt, akár saját – gyümölcről van szó, elengedhetetlen. S a fentiek érelmében ki kell, hogy terjedjen az érettségi fokra, a tisztaságra, a penészmentességre, a sérüléskre, és ha szükséges a fajta beazonosítására. 

Ha nem szedett, hanem hullott gyümölcsből dolgozunk  (nem éretlenül hullottból), akkor azt azonnal dolgozzuk fel, mert gyorsan rothadásnak indul az ütődés helyén, így nem használható.

Szennyezett, sérült gyümölcsök

Penészes, rothadt, földdel, homokkal szennyezett vagy sérült, repedt szemeket ne tegyünk az egészséges gyümölcshöz! A sérült / szennyezett részeket a válogatás során távolítsuk el.

A beteg gyümölcsökön lévő nemkívánatos mikroorgazmusok károsan befolyásolják az erjedést. 

Szennyeződés (föld, homok, falevelek, gallyak, metszőolló, üvegszilánk, etc.), se kerüljön a tárolóedényekbe. Lehetőség szerint egy edénybe azonos fajta gyümölcs kerüljön.

A pálinka / párlatkészítés célja már nem az értékmentés!

Érettségi fok

Majdnem gömb vagy szív alakú. Színe piros bordó illetve fekete is lehet.Érési ideje májustól júliusig tart. Vízigénye közepes, jó vízgazdálkodású talajokon évi 500 – 300 mm csapadék mellett öntözés nélkül is eredményesen termeszthető. Kiemelkedő a gyökérzet levegőigénye, amelyet azok a mélyrétegű, középkötött vályogtalajok elégítenek ki, ahol a vízzáró réteg legalább 2 méteres mélységben helyezkedik el. A cseresznyefa az összes gyümölcsfaj közül legjobban szenved a talaj levegőtlenségétől. Nagyon alacsony humusztartalmú talajokra nem érdemes cseresznyét sem telepíteni.

Tisztaság

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Penész illetve rothadás jegyei

A rózsafélék családjba tartozó csonthéjas gyümölcs. Hazája a a Fekete-tenger vidéke, de nálunk is őshonos. Érési ideje május közepétől júniusig tart. Fő termőtájak : Egsr-Gyöngyös vidéke, Szeged környéke, Balaton északi partja, a Nyírség déli része, a budai hegyek. Nagy cukortartalma miatt kiedvel cefrealapanyag. Jelentősebb fajták: Germensdorfi óriás, Hedelfingeni óriás, Szomolyai fekete. 

Fizikai sérülések

A cseresznye Magyarországon is az egyik legkedveltebb kora nyári gyümölcs. A háztartásokban leginkább nyersen fogyasztják, de az ételek (sütemények, gyümölcslevesek) alapanyaga is. Ipar gyorsfagyasztásra, befőttkészítésre, dekorációs célokra és légyártásra használja. Mint szinte minden cukros gyümölcsből, bort és pálinkát is lehet belőle készíteni.

Fajtajellemzők vizsgálata

A rózsafélék családjba tartozó csonthéjas gyümölcs. Hazája a a Fekete-tenger vidéke, de nálunk is őshonos. Érési ideje május közepétől júniusig tart. Fő termőtájak : Egsr-Gyöngyös vidéke, Szeged környéke, Balaton északi partja, a Nyírség déli része, a budai hegyek. Nagy cukortartalma miatt kiedvel cefrealapanyag. Jelentősebb fajták: Germensdorfi óriás, Hedelfingeni óriás, Szomolyai fekete. 

Cukortartalom vizsgálata

A cseresznye Magyarországon is az egyik legkedveltebb kora nyári gyümölcs. A háztartásokban leginkább nyersen fogyasztják, de az ételek (sütemények, gyümölcslevesek) alapanyaga is. Ipar gyorsfagyasztásra, befőttkészítésre, dekorációs célokra és légyártásra használja. Mint szinte minden cukros gyümölcsből, bort és pálinkát is lehet belőle készíteni.