
Cseresznye pálinka jellemzői
A korai fajták kivételével – talán a Bigaró cseresznyét leszámítva -, bármelyik fajtából finom, jellegzetes aromájú cseresznyepálinka készíthető. Leginkább egyedi fajtakarakterű, kiváló ízű és illatú pálinka a Szomolyai feketecseresznyéből “főzhető”. A pálinka természete lehet parfümös, telt, sokszor behízelgő


Aromaösszetételek
Aldehidek
benzaldehid | keserűmandula, marcipán |
Alkoholok
benzil-alkohol | édes, gyümölcsös |
2-fenil-etanol | kedves, virágos |
Terpének
geraniol | rózsaillatú |
A cseresznye cefrézése
A szár nékül szedett, érett cseresznyéből célszerű a magokat eltávolítani. A szárral szedett cseresznyéről el kell távolítani a szárakat, mert szárízű, fanyar jellegű lesz a pálinka. Kézi magozásuk fárasztó, időigényes ezért megfelelő eljárás , ha például szőlőzúzón, kiméletes (magokat nem sérülnek) roppantás utáni erjesztés közben kb. 5 mm-es fémszitán a cefrét átdörzsölve távolítjuk el a magokat. Az is megfelelő, ha maggal együtt erjesszük és lefőzés előtt rostáljuk ki a magokat. A cseresznye alacsony savtartalma miatt cefrézéskor a pH beállításához savt kell adaagolni. Magmentes erjesztésből származó cseresznyepálinka könnyed, édeskés lesz, míg a masos erjesztésből főzzük, marzipános magzattal egészül ki. pH érték: 3,5 – 4,3 (savazás szükséges). Savazás szükséges lehet, pektinbontó enzim adagolása nem.
- Várható kihozatal (l) (50 (V/V)% párlat 100 kg cseresznyecefréből) 9%
- 12%


Cseresznyepálinka aromakerék
Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek
Karaktert meghatározó jegyek
Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek
Fűszeres, zöldfűszeres jegyek
Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek
Gyümölcsös, olajos,magvas jegyek
Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek
Virágos jegyek
Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek