Cseresznyecefre és -pálinka

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_image src=”http://palinkakonferencia.hu/wp-content/uploads/2020/12/cseresznye-lecke-fejlec-palinkakonferencia.png” title_text=”cseresznye-lecke-fejlec-palinkakonferencia” align=”center” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.26.6″][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_blurb title=”Cseresznye pálinka jellemzői” admin_label=”Cseresznye pálinka jellemzői” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” header_level=”h2″]

A korai fajták kivételével – talán a Bigaró cseresznyét leszámítva -, bármelyik fajtából finom, jellegzetes aromájú cseresznyepálinka készíthető. Leginkább egyedi fajtakarakterű, kiváló ízű és illatú pálinka a Szomolyai feketecseresznyéből “főzhető”. A pálinka természete lehet parfümös, telt, sokszor behízelgő

 

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://web.archive.org/web/20170715011410im_/https://www.tuja.hu/gyumolcs/germersdorfi3-cseresznye.jpg” title_text=”14″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://web.archive.org/web/20170715011410im_/https://www.tuja.hu/gyumolcs/germersdorfi3-cseresznye.jpg” title_text=”14″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_blurb title=”Aromaösszetételek” admin_label=”Cseresznye jellemzői” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” header_level=”h2″ text_orientation=”justified”][/et_pb_blurb][et_pb_toggle title=”Aldehidek” closed_toggle_text_color=”#E02B20″ closed_toggle_background_color=”#FFFFFF” icon_color=”#E02B20″ admin_label=”Aldehidek” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

benzaldehid keserűmandula, marcipán

[/et_pb_toggle][et_pb_toggle title=”Alkoholok” closed_toggle_text_color=”#E02B20″ closed_toggle_background_color=”#FFFFFF” icon_color=”#E02B20″ admin_label=”Alkoholok” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

benzil-alkohol édes, gyümölcsös
2-fenil-etanol kedves, virágos

[/et_pb_toggle][et_pb_toggle title=”Terpének” closed_toggle_text_color=”#E02B20″ closed_toggle_background_color=”#FFFFFF” icon_color=”#E02B20″ admin_label=”Terpének” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

geraniol rózsaillatú

[/et_pb_toggle][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”2_3,1_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_blurb title=”A cseresznye cefrézése” admin_label=”A cseresznye cefrézése” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” header_level=”h2″ text_orientation=”justified”]

A szár nékül szedett, érett cseresznyéből célszerű a magokat eltávolítani. A szárral szedett cseresznyéről el kell távolítani a szárakat, mert szárízű, fanyar jellegű lesz a pálinka. Kézi magozásuk fárasztó, időigényes ezért megfelelő eljárás , ha például szőlőzúzón, kiméletes (magokat nem sérülnek) roppantás utáni erjesztés közben kb. 5 mm-es fémszitán a cefrét átdörzsölve távolítjuk el a magokat. Az is megfelelő, ha maggal együtt erjesszük és lefőzés előtt rostáljuk ki a magokat. A cseresznye alacsony savtartalma miatt cefrézéskor a pH beállításához savt kell adaagolni. Magmentes erjesztésből származó cseresznyepálinka könnyed, édeskés lesz, míg a masos erjesztésből főzzük, marzipános magzattal egészül ki. pH érték: 3,5 – 4,3 (savazás szükséges). Savazás szükséges lehet, pektinbontó enzim adagolása nem.

 

[/et_pb_blurb][et_pb_counters _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_counter percent=”9″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” background_enable_color_default=”on” parallax_default=”off” parallax_method_default=”on” bar_background_color_default=”#e02b20″ use_percentages=”on” allow_player_pause_default=”off”]Várható kihozatal (l) (50 (V/V)% párlat 100 kg cseresznyecefréből)[/et_pb_counter][et_pb_counter percent=”12″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” background_enable_color_default=”on” parallax_default=”off” parallax_method_default=”on” bar_background_color_default=”#e02b20″ use_percentages=”on” allow_player_pause_default=”off”][/et_pb_counter][/et_pb_counters][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://web.archive.org/web/20170715011410im_/https://www.tuja.hu/gyumolcs/germersdorfi3-cseresznye.jpg” title_text=”14″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_3,2_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”https://web.archive.org/web/20170715011410im_/https://www.tuja.hu/gyumolcs/germersdorfi3-cseresznye.jpg” title_text=”14″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”][et_pb_blurb title=”Cseresznyepálinka aromakerék” admin_label=”Cseresznyepálinka aromakerék” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” header_level=”h2″]

Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”Karaktert meghatározó jegyek” admin_label=”Karaktert meghatározó jegyek” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”Fűszeres, zöldfűszeres jegyek” admin_label=”Fűszeres, zöldfűszeres jegyek” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”Gyümölcsös, olajos,magvas jegyek” admin_label=”Gyümölcsös, olajos,magvas jegyek” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek

[/et_pb_blurb][et_pb_blurb title=”Virágos jegyek” admin_label=”Virágos jegyek” _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

Konyakos, érett cseresznyére emlékeztető jegyek

[/et_pb_blurb][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row use_custom_gutter=”on” gutter_width=”4″ _builder_version=”3.25.3″ custom_margin=”40px|||” custom_padding=”0px|||”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” parallax__hover=”off” parallax_method__hover=”on” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_button button_url=”http://palinkakonferencia.hu/courses/csonthejasok/” button_text=”Vissza a tananyagokhoz” button_alignment=”left” _builder_version=”4.7.7″ custom_button=”on” button_text_size=”16px” button_text_color=”#FFFFFF” button_bg_color=”#E02B20″ button_border_width=”10px” button_border_color=”#E02B20″ button_border_radius=”100px” button_letter_spacing=”1px” button_font=”|on||on|” button_icon=”%%35%%” button_icon_placement=”left” button_on_hover=”off” custom_margin=”20px|||” animation_style=”zoom” animation_delay=”100ms” animation_intensity_zoom=”6%” hover_enabled=”0″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_vertical=”10px” box_shadow_blur=”50px” box_shadow_spread=”5px” box_shadow_color=”rgba(114,114,255,0.4)” button_letter_spacing_hover=”2px” saved_tabs=”all” locked=”off” button_text_size__hover_enabled=”off” button_text_size__hover=”null” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover=”null” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover=”null” button_text_color__hover_enabled=”off” button_text_color__hover=”null” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover=”null” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover=”null” button_border_width__hover_enabled=”off” button_border_width__hover=”null” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover=”null” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover=”null” button_border_color__hover_enabled=”off” button_border_color__hover=”null” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover=”null” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover=”null” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover=”null” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover=”null” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover=”null” button_letter_spacing__hover_enabled=”on” button_letter_spacing__hover=”2px” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover=”null” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover=”null” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover=”null” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover=”null” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover=”null” sticky_enabled=”0″][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]