Pálinkakonferencia, szakmai napok és workshopok

Préselés (aa)

Ha különlegesen finom pálinkát akarunk előállítani, akkor a megzúzott gyümölcsből a cukor- és aromaanyag-tartalmú levet ki kell préselni, ezt elerjeszteni gyümölcsborrá, s a bort desztillálni, majd finomítani. A léerjesztés alapján készül pl. a híres Calvados. Ebben az esetben almalevet erjesztenek, s a keletkezett almaborból nyerik desztilláció révén az alma pálinkát. Préselni gyakorlatilag mindenfajta gyümölcsöt lehet, … Olvass tovább

Válogatás, száreltávolítás (aa)

Szedjük ki a leveleket, ágakat, mindent, ami nem gyümölcs. A cefrében maradó szár kesernyés, fanyar, zöld ízt ad a pálinkának. Válogassuk át a gyümölcsöt!  Távolítsuk el a rothadt, éretlen, penészes darabokat. Ha nem szedett, hanem hullott / lerázott gyümölcsből dolgozunk (nem éretlenül hullottból), akkor azt a lehető leghamarabb dolgozzuk fel, mert a gyümölcs gyorsan rothadásnak … Olvass tovább

Magozás (aa)

A mag eltávolítására csonthéjas gyümölcsök esetében van szükség. Ezek magbelseje tartalmazza az amigdalin nevű vegyületet. Ha ez a cefrében nagyobb mennyiségben van jelen, akkor a pálinka íze kellemetlen keserű lesz. Egyes esetekben a keserű íz olyan nagymérvű lehet, hogy a pálinka élvezhetetlenné válik. Ennek oka, hogy az amigdalin az erjedés folyamán enzimek hatására elbomlik, benzaldehid … Olvass tovább

Aprítás, zúzás (aa)

A nagyobb, masszívabb gyümölcsöket érdemes felaprítani, ledarálni, pépesíteni, ezzel segítve az élesztők munkáját. Így “feltárva” a gyümölcs szöveteit az élesztőgombák hatékonyan tevékenykedhetnek és oxigéntől elzárt térben megkezdődhet az alkoholos erjedés. A gyümölcs sajátosságait figyelembe véve az aprítás történhet kézzel, szecskázóval, gyümölcsaprítóval, keverőszárral, szőlődarálóval. Alacsony víztartalmú gyümölcsök – például birs vagy néhány erdei gyümölcs – esetében … Olvass tovább

Borseprő

[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][et_pb_fullwidth_post_title _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default” background_image=”http://palinkakonferencia.hu/wp-content/uploads/2020/11/palinka-online-konferencia-bal.png”][/et_pb_fullwidth_post_title][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][et_pb_video src=”https://www.youtube.com/watch?v=mk_7wiCb7qY” _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][/et_pb_video][et_pb_post_title _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][/et_pb_post_title][et_pb_text _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][/et_pb_text][et_pb_ld_user_course_points title=”hghfghf” _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][/et_pb_ld_user_course_points][et_pb_ld_profile _builder_version=”4.7.4″ _module_preset=”default”][/et_pb_ld_profile][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]